- Razvan Mihuta
- Echipamente rapitor
- 0 likes
- 1049 views
- 0 comments

Parerile pescarilor despre spinnerbait sunt foarte variate. Am auzit prea multe verdicte de genul “Aaa, pai cu spinnerbaitul e simplu ! Dai si recuperezi. Atata tot. Asa poate prinde oricine !” sau ”Fugi dom’le d-aci ! Cu asa ceva nu prinzi peste !”, incat sa imi dau seama cat de putin e inca inteleasa aceasta naluca pe la noi.
De aceea voi deschide astazi o scurta discutie despre ce şi cum fac eu cu spinnerbaitul.

Storm R.I.P. SPINNERBAIT COLORADO
Un prim mod de a-l recupera este cel liniar, eventual cu scurte accelerari din cand in cand.
Pescuiesc astfel cu spinnerbaitul practic pe orice apa, atunci cand dau de pe mal si ma asez pe un loc nou. Prima oara lansez in lungul malului, la dreapta si la stanga, pentru a vedea daca stiucile nu stau in mal. Daca as lansa direct spre larg, poate as speria stiucile din maluri inainte ca naluca sa ajunga in zona lor de atac.
Acest gen de recuperare este potrivit si atunci cand pescuiesc in ape cu adancime mica, asa cum sunt cele din delta, sau pe deasupra patului de vegetatie, ori paralel cu borduri de stuf etc.
Pentru o astfel de recuperare, cea mai potrivita configuratie este cea cu doua palete colorado. Sunt paletele cu cea mai mare portanta si permit evolutii apropiate de pelicula apei sau la adancime mica, fara a fi nevoie de viteza prea mare in recuperare.
A doua modalitate de a anima spinnerbaitul este urmatoarea: il lansez in larg si il las sa cada, timp in care numar. De exemplu, sa zicem ca am ajuns la 7 pana s-a scufundat spinnerbaitul. La urmatoarea lansare il las sa cada ceva mai putin – pana la 6 sau la 5 si incep sa mulinez. Din cand in cand stopez recuperarea o fractiune de secunda, lasandu-l sa se opreasca si poate chiar sa cada putin. Asa, spinerbaitul va evolua permanent la o adancime controlata, deasupra substratului.
Am observat ca genul acesta de recuperare da rezultate in ape care au de regula adancimi constante si sunt lipsite de structuri, cum ar fi lacurile comerciale. De cele mai multe ori, in lipsa unor obstacole dupa care sa se ascunda, stiucile stau la panda ori in preajma malurilor, ori pe substrat.
Se preteaza pentru acest mod de pescuit in special configuratiile cu doua palete willow sau willow cu colorado mica. Folosesc varianta cu doua colorado doar atunci cand e nevoie de evolutii la viteze cat mici pentru a determina atacul.

Storm R.I.P. SPINNERBAIT WILLOW
Al treilea tip de recuperare permite abordarea unor structuri cu dezvoltare ampla pe verticala, care pot fi malurile abrupte, abordate din barca pescuind inspre mal sau diverse praguri ori ridicaturi subacvatice, margini de platouri etc
Lansez in varful structurii si recuperez cu scurte pauze, ca sa gasesc marginea unde adancimea incepe sa creasca. Apoi dau o tura, doua de manivela si las spinnerbaitul sa cada. Mai dau o tura, las din nou sa cada. Din cad in cand il las sa cada pana pe fund, pentru a ma asigura ca in timpul evolutiei spinnerbaitul nu se indeparteaza prea mult de panta, astfel incat sa nu iasa din raza de atac a stiucilor care pandesc pe ruperea de nivel. Uneori atacurile pot veni in varful structurii, alte ori la baza pantei, nu stii niciodata…
Genul acesta de recuperare da rezultate in ape mai adanci, cum sunt balastierele, care au platouri, ruperi de nivel, creste subacvatice inconjurate de adancimi mari sau in malurile cu stuf si apa adanca, asa cum gasim pe Dunarea Veche etc.
Aici merg cel mai bine spinnerbaiturile dublu willow cu lest mai greu. Am observat ca genul acesta evolueaza cel mai bine pe cadere, intrucat paletele willow nu opun rezistenta atat de mare ca si colorado.
Bineinteles, pescuitul cu spinnerbait nu poate fi redus la un tabel cu trei coloane, fiind mult, mult mai complex. Combinatiile dintre marimea paletelor, greutatea lestului, tipul si marimea skirt-ului sunt practic infinite, rezultand naluci care destinate celor mai diferite conditii de pescuit imaginabile.
Fire intinse !
Comments (0)