Ce echipament si naluci folosesc in pescuitul pastravului pe rau?

Pescuitul la pastrav pe rau va avea mereu un farmec aparte. Coloritul superb, atacurile fulgeratoare, frumusetea peisajelor si lupta acerba a pistruiatilor de orice talie, fac acest tip de pescuit unul foarte drag mie.

In randurile de mai jos voi detalia echipamentul si tipurile de naluci pe care le folosesc cand urmaresc pastravii pe raurile autohtone. 

Lanseta pe care o folosesc cel mai frecvent e din gama UL (ultra light) cu putere de aruncare pana in 5-6 grame. Fiind vorba in special de rauri inguste, unde nu ai mult spatiu de manevra, prefer lansetele mai scurte cu lungimi intre 6’ (1.83m) si 6’6’’ (1.98m).

Cateva lansete pe care le-am probat de-a lungul timpului si pe care le consider foarte potrivite pentru pescuitul pastravului pe rau sunt:

- 13Fishing Fate Black XXXUL 

- Okuma G Control UL  

- Rapala Keranga Spin

Mulineta pe care o aleg este usoara si menita sa nu ingreuneze ansamblul. Pentru pescuitul la pastrav pe rau, prefer mulinete marimea 1000, 2000-2500, rar trecand acest prag. 

Mulinetele pe care le-am folosit cu succes in partidele pe rau sunt:

- Okuma ITX 1000

- Okuma Helios SX 20FD

- Okuma Ceymar 2500

Fir: In marea majoritatea a cazurilor folosesc firul monofilament cand urmaresc pastravii pe rau. Monofilamentul are o vizibilitate redusa si e menit sa derigidizeze ansamblul, permitand pastravilor sa inhaleze mai bine nalucile, scazand numarul de ratari sau pesti dezgatati in timpul drilului.

Folosesc monofilament Sufix Advance si Sufix Super 21, in nuante transparente. Grosimile pe care le folosesc preponderent sunt in marea majoritatea a cazurilor 0.14mm si 0.16mm, rareori urcand pana la 0.18mm.

Puteti folosi inclusiv un fir textil foarte subtire caruia sa-i atasati un leader de monofilament sau chiar fluorocarbon, acesta din urma avand o rezistenta mai ridicata la abraziune.

Nalucile pe care le folosesc cel mai frecvent la pastrav pe rau sunt rotativele si voblerele mici.

Dawn sunt niste rotative extrem de eficiente pe raurile de la noi din tara, fiind extrem de versatile si foarte usor de pescuit. Vin in 3 dimensiuni si greutati (1.6gr, 2gr, 2.7 gr) pe care le adaptez si alternez in functie de configuratia zonei de pescuit. 

La capitolul voblere, urmatoarele modele mi-au adus cele mai bune rezultate: Rapala Countdown CD01 si CD03, Rapala X-Rap Countdown, Countdown Elite 3.5 si 5.5cm () si Rapala X-rap 4cm.

Pentru atasarea nalucilor de fir si schimbarea rapida a acestora, folosesc agrafe sau snap-uri. Le prefer pe cele dotate cu vartej pentru a evita rasucirea si degradarea firului, mai ales cand pescuiesc cu rotative.

Pentru voblere uneori folosesc triplele VMC debarbetate pentru a nu rani pestele.

Cateva accesorii care nu-mi lipsesc din partidele de pescuit la pastrav sunt:

- wadersii Rapala X-Protect, esentiali pentru deplasarea facila prin apa si confortul termic

- geanta Rapala Sling Bag - compacta, oferind acces facil la cutiile de naluci si accesorii printr-o simpla rotire

- ochelari de soare polarizati

- minciog Rapala Karbon Trout - pliabil cu agatatoare, usor de transportat, cu plasa cauciucata.

Sper ca randurile de mai sus va vor oferi o baza solida in alegerea unui echipament de pescuit la patrav pe rau. Pe final va doresc fir intins si va incurajez sa pozati si sa eliberati cat mai multi pastravi.

Comments (0)

No comments at this moment

Normark.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru onorarea comenzilor (eliberarea facturii, certificatului de garanţie și expedierea produselor), reclamă-marketing-publicitate (newslatter) și realizarea de statistici necesare dezvoltării serviciilor oferite.