Am avut mereu o slabiciune pentru voblerele de tip crankbait. In special pentru cele “shallow water”, care evolueaza intr-un palier de adancime situat intre 0.5 si 1.5 metri, palier in care se regasesc majoritatea apelor de stiuca de pe la noi.

Recent, am avut ocazia sa adaug o noua piesa pe lista crankbait-urilor favorite. E vorba de Rapala Scatter Rap Crank Shallow, in varianta de 7 cm.

rapala-scatter-crank-shallow

Rapala Scatter Crank de 7 cm, pe care se disting urmele proaspete ale dintilor de stiuca si salau.

Desi modelul Scatter Crank se afla deja de cativa ani pe piata, varianta de 7 cm a aparut recent, doar la inceputul acestui an. Scatter Crank se comercializeaza in doua variante de dimensiune, 5 cm si 7 cm, insa cea din urma e mult mai pe gustul meu cand vina vorba de stiuca.

Am testat crankbaitul pe o balta tipica zonelor de campie, cu adancimi medii intre 0.8 – 1.2 metri, ce tine stiuca, salau si somn, pe parcursul a doua partide desfasurate la finalul lunii martie.

N-am plecat chitit sa pescuiesc cu el, insa dupa ce-am schimbat mai multe voblere, Scatter Crank si-a dovedit suprematia.

stiuca_crankbait_rapala_7cm

Am pescuit si la softuri, insa balta fiind foarte saraca in structuri, se preta mai bine un vobler care sa acopere mai multa apa, intr-un timp cat mai scurt. In plus, cele 15 grame ale crank-ului imi permiteau sa lansez mult mai departe decat cu o guma armata pe un jig de 3-5 grame.

Detalii de prezentare

Fiind confectionat din balsa voblerul are o flotabilitate ridicata, lucru de care te poti folosi in evolutie. In plus, fata de majoritatea crankbaiturilor care au un profil bombat (fat), Scatter Crank este usor aplatizat pe flancuri.

Acest lucru ii ofera un balans pronuntat in plan orizontal, prin care isi expune foarte incitant flancurile. Combinati acest balans cu o evolutie eratica datorita barbetei (scatter lip) pe care acesta o poseda si veti obtine un atuu puternic in fata rapitorilor mofturosi.

Inca din prima ora de pescuit am inteles ca rapitorii erau apatici, nu urmareau deloc naluca si trebuia sa te joci cu instinctul lor predatorial, pentru a genera un atac.

stiuca-scatter-crank-sacosu

Am descoperit ca modul cel mai eficient de a face asta nu era mulinarea constanta, ci doar doua-trei ture de manivela, urmate de un stopaj in care voblerul se ridica. Imprimand acest joc nalucii puteam tatona mult mai bine anumite zone, tinand voblerul aproape pe loc, printr-o evolutie sacadata.

In timpul recuperarii el cobora in zig-zag catre substrat, urmand ca apoi sa se opreasca brusc si sa se ridice spre suprafata.

Am constatat ca aceasta evolutie a voblerului nu a fost doar pe placul stiucilor. Au aparut si primii salai, care l-au gasit irezistibil.

salau_rapala_scatter_crank

Am avut cateva capturi si pe voblere cu profil minnow, suplu si alungit, cum ar fi: Rapala Jointed 13cm, Original Floater 13cm sau Flat Rap 15cm, insa in ambele partide, cel mai bun randament l-a avut de departe Scatter Crank.

salau_crank_rapala_7cm

O explicatie ar fi si existenta unui numar mare de carasi in balta cu pricina, ce constituie hrana principala a rapitorilor. De aici probabil si preferinta lor pentru profilul crank-ului.

stiuca-crank-ft

Surpriza placuta a zilei a fost o frumusete de salau ce a atacat voblerul cu toata convingerea. Desi in primele secunde ale drilului am zis ca e stiuca, cateva zmucituri din cap au tradat un salau corpolent la capatul firului.

salau-rapala-scatter-crank

salau-scatter-crank-7cm

Rapala Scatter Crank Shallow poate fi utilizat fara probleme si in apele invadate de vegetatie, cum sunt cele din Delta Dunarii.

Mulinat incet si continuu, cu varful lansetei mai ridicat si executand usoare pompaje, crankul va evolua foarte asemanator cu o oscilanta pe tractiune liniara, aratandu-si flancurile. Profitand de flotabilitatea ridicata a acestuia, el poate fi jucat in paliere foarte mici de apa.

Pentru a evita incarcarea acestuia cu vegetatie, puteti inclusiv sa renuntati la ancora de pe burta.

stiuca-grip-scatter-crank

Desi am avut si un dril scurt cu un somn, acesta nu s-a intepat bine si a scapat de scatter crank dupa cateva secunde. Promit insa, sa vi-l arat intr-un articol viitor.